donderdag 19 december 2019

The healthy house on the hill

Een houten, bijna energieneutraal, passiefhuis gebouwd op een heuvel, in overeenstemming met de Feng Shui principes, dat is niet iets wat je elke dag ziet. Toch creëert het Tsjechische bedrijf Lucern Drevostavby, gevestigd in Tsjechië, dagelijks dergelijke huizen. In een goed geïsoleerd, passiefhuis zonder ventilatiesysteem is echter alles behalve comfortabel. Daarom werd er een slim Renson D+ ventilatiesysteem geïnstalleerd.
 
Een houten, bijna energieneutraal, passiefhuis gebouwd op een heuvel, in overeenstemming met de Feng Shui principes, dat is niet iets wat je elke dag ziet. Toch creëert het Tsjechische bedrijf Lucern Drevostavby, gevestigd in Tsjechië, dagelijks dergelijke huizen. Het is hun missie om gezonde, milieuvriendelijke huizen te creëren waar mensen zich echt goed voelen.

Passiefhuis met ventilatiesysteem

In een goed geïsoleerd, passiefhuis zonder ventilatiesysteem is alles behalve comfortabel. Daarom heeft Lucern Drevostavby contact opgenomen met onze Tsjechische klant, Beam CR s.r.o.. Zij adviseerden en installeerden een Renson ventilatiesysteem.  De eigenaar van het huis was zeer gewonnen voor een systeem met warmteterugwinning. Daarom werd ons Renson Endura Delta D+ systeem geïnstalleerd.

Een Renson ventilatiesysteem D is een zogenaamd gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning. In plaats van alleen de vervuilde lucht (vooral afkomstig van de keuken, badkamer en toilet) af te zuigen, gaat de warmte door een warmtewisselaar waar 89% van de warmte van de afgezogen lucht wordt teruggewonnen.

D+, meer dan ventilatiesysteem D

Het Renson D+ systeem is meer dan een D-systeem (vandaar het 'plus'-teken). Het is een slim ventilatiesysteem. Het systeem bevat detectoren, die 24/7 de luchtkwaliteit bewaken. Als er vervuilde lucht wordt gedetecteerd, zal het systeem deze automatisch verwijderen.

_DSC5023-Pano.jpg


Ontzorg jezelf met een slim ventilatiesysteem

Het slimme ventilatiesysteem ontzorgt de eigenaars van de woning. Zij kunnen op beide oren slapen, terwijl het systeem zijn werk doet. Als er meer mensen in huis zijn, zal het systeem meer gaan ventileren. Andersom: als iedereen zich buitenshuis bevindt, functioneert het systeem op het laagste niveau, wat het zeer energiezuinig maakt. Onze slimme mechanische ventilatiesystemen ventileren dus enkel en alleen wanneer je het nodig hebt.

De eigenaar blijft controle houden

De eigenaar van de woning blijft echter de controle behouden. Dankzij de smartphone-app is de eigenaar te allen tijde op de hoogte van de binnenluchtkwaliteit. Hij kan niet alleen de lucht controleren, hij kan ook het ventilatieniveau verhogen, bijvoorbeeld wanneer er veel mensen in huis zijn.

Het echtpaar dat in het huis woont, is blij met het eindresultaat: "De kwaliteit van de binnenlucht is geweldig. We kunnen zien wat er weggeventileerd wordt en we kunnen alle parameters meten, zoals CO2 en VOC’s. Het is gewoon perfect". Het huis houdt de brug perfect in het midden tussen een gezonde en comfortabele leefruimte en een energiezuinig, milieuvriendelijk gebouw.

_DSC4820-HDR-Pano.jpg