dinsdag 17 oktober 2017

Renson- gevelbekleding en zonwering in nieuw NAVO-hoofdkwartier Brussel

 
Gigantisch dorp op zich
Een oppervlakte van 250.000 m², 8 kantoorvleugels rond een centrale hal, plaats voor 4.000 medewerkers en een verwacht gemiddeld bezoekersaantal van 500 mensen per dag. Het zijn maar enkele van de cijfers die de grootsheid van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Brussel perfect typeren.
 
Met alle denkbare faciliteiten voor handen is het een echt dorp op zich. Dat strekt zich uit rond het imposante hoofdgebouw waar kantoren, een conferentiecentrum, restaurants, winkels en faciliteiten voor de pers zijn ondergebracht, maar telt daarnaast net zo goed een industrieel gebouw dat – naast verschillende werkplaatsen – alle logistiek en technieken huisvest, een personeelscentrum met restaurant, cafetaria, sport- en vrijetijdsfaciliteiten, enzovoort.
 
Linius en Icarus gevelbekleding en zonwering: praktisch en esthetisch
Qua internationale uitstraling kan een project als dit wel tellen, en dus is Renson niet weinig fier dat in het ontwerp ook plaats was voor z’n zowel praktische als decoratieve Linius lamellenwandsysteem als gevelbekleding. Geëxtrudeerde aluminium lamellen zijn daarbij onzichtbaar op verticale houders gemonteerd voor een strak ogend resultaat.
 
In dezelfde stijl ontwikkelde Renson bovendien speciaal voor dit ontwerp zowel verticale als horizontale zonwerende velden met nieuwe Icarus schildvormige (contego) lamellen voor het ‘staff center’, met respect voor de consequente strakke look&feel van het gebouw. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de opendraaiende luiken met Renson Icarus Plano lamellen die – gemonteerd in Loggia-frames aan het ‘guard house south’ – zorgen voor een dynamische zonwering in functie van een comfortabel binnenklimaat.

Foto's: Ministerie van Defensie - Arch.: SOM - ASSAR - VK Architects & Engineers